рецепта
Питки Наан
Гответе с мен
Индийска кухня
Подготовка: 60 мин.
Готвене: 10 мин.
Порции: 6-7
Българска
Рецептата "Питки Наан" беше добавена на
Продукти
брашно | 300 г |
сол | 1 ч. л. |
суха мая | 3 г |
прясно мляко | 125 мл топло |
олио | 1 с. л. |
кисело мляко | 4 с. л. |
3 с.л. масло Ghee (краве масло) |
Приготвяне
• Маята се разтваря в топло мляко и се оставя настрани за около 5 минути.
• Добавя се киселото мляко и на етапи се пресява брашното.
• Омесва се еластично тесто като накрая се добавят солта и олиото.
• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа или плик.
• Покрива се и се оставя да втаса за 40 минути,
• Втасалото тесто се разделя на 6-7 части.
• Разточва се в овална форма с дължина 23 см и дебелина 1,5 см.
• Така разточените питки се поставят върху набрашнена дъска или хартия за печене, покриват се и се оставят за още 20 минути.
• В това време фурната се нагрява заедно с тавата в която ще се пекат питките до 230 С.
• Питките Наан се поставят върху нагорещената тава (аз пренесох заедно с хартията за печене) и се пекат около 10 минути или до златист цвят (зависи от фурната Ви).
• От 6 питки леко ми изгоряха 3, така че внимавайте да не изгорят.
• Горещите питки се намазват с Ghee (кр.масло).
Питките Наан могат да бъдат приготвени и с подправки по следната рецепта
Наан с подправки
Основно тесто
1 ч. л. смлян кориандър
1 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. чили
• Тестото се омесва с подправките.
• След което питките Наан с подправки се приготвят по горната рецепта.
Бележки
** Рецепта за Питки Наан - рецепта за традиционен индийски хляб. Просто следвайте нашата рецепта и всичко ще се получи :-)
Етикети: питки , рецепти от индийската кухня , тесто с мая , прясно мляко , кисело мляко , суха мая